"אין סכנה בחזרת מהגרים סודנים לארצם"

שני פסקי דין תקדימיים משניים מבתי המשפט הבכירים באירופה קובעים כי ניתן להשיב לארצם בבטחה מהגרים סודנים יוצאי חבל דרפור והרי הנובה, כך עולה מניתוח מיוחד שחיבר המרכז למדיניות הגירה ישראלית ובו פירוט הקביעות המרכזיות בשתי הפסיקות האחרונות.

הראשון הוא פסק דין של בית הדין האירופי שניתן בחודש ספטמבר, ודחה למעשה ערעור של אזרח סודני נגד החלטת ממשלת הולנד לגרשו חזרה לסודן לאחר שזו אושרה בפסיקות שונות בהולנד. בפסק הדין נקבע באופן תקדימי כי “לא ניתן לקבוע כי נשקפת סכנה לאזרחי סודן ממוצא אתני “לא ערבי” מדרפור אם יוחזרו לחרטום”.

בנוסף דחה בית הדין את טענת המערער לפיה נשקפת לו סכנה מצד ממשלת סודן משום שהשתתף לכאורה בהפגנה נגדה שנערכה בהולנד לפני כארבע שנים. השופטים הסבירו כי כיום שולטת בסודן ממשלה חדשה תחת מועצת הריבונות הזמנית, בה שותפה גם קואליציה אזרחית התומכת ומקדמת את תהליכי הדמוקרטיה במדינה. בית הדין האירופי מהווה את הסמכות העליונה ביבשת בכל הקשור לאכיפת האמנה לזכויות אדם, והוא מוסמך לדון בעתירות וערעורים של בתי המשפט החברים במועצת אירופה. בהתאם לכך קבעו השופטים בפסק הדין האחרון כי החזרת המערער לסודן ארצו “לא תהווה הפרה של האמנה האירופית לזכויות אדם”.

פסק הדין השני ניתן גם הוא בראשית חודש ספטמבר, על ידי הטריבונל העליון לענייני הגירה בבריטניה, ועסק בערעור של אזרח סודני אשר מוצאו מחבל הרי הנובה נגד החלטה לגרשו לארצו. בית המשפט דחה את הערעור וקבע כי “אין בעיה משפטית להשיב סודנים שמוצאם מהרי הנובה חזרה לחרטום בירת סודן, ולא נשקפת להם סכנה רק על סמך שייכות אתנית”. כמו כן ציין פסק הדין כי המצב הביטחוני באזור הרי הנובה השתפר משמעותית בעקבות הפסקת האש המתמשכת השוררת בו, והוסיף כי מצב זכויות האדם במדינה כולה הולך ומשתפר מאז המהפכה – עובדה שמתבטאת בין השאר גם בהפחתה משמעותית של רדיפת המתנגדים הפוליטיים.

שופטי הטריבונל הבריטי הסבירו כי בעיר הבירה חרטום “חיים מאות אלפי יוצאי הרי הנובה וכן חברי שבטים “לא-ערבים” מדרפור, ועל אף שתנאי החיים שם אינם אופטימליים, לא נשקפת להם כל סכנה רק בשל מוצאם האתני”. לכן מסקנתם היא כי גם אם מבקש מקלט טוען כי אינו יכול לחזור ישירות לחבל מוצאו אין כל בעיה שיוחזר לבירה, מסקנה אשר תקפה הן לגבי הרי הנובה והן לגבי יוצאי דרפור.

שיפור במצב

נושא ההחזרה לסודן חזר שוב לסדר היום בישראל בעקבות הסכם הנורמליזציה בין המדינות עליו הוכרז בשבוע שעבר, ודיווחים שונים על מגעים עם חרטום לגבי החזרת המסתננים הסודנים השוהים בישראל ואשר הוצאתם מהארץ טרם התממשה למרות כוונת הממשלה לעשות זאת, ובתואנות משפטיות שונות.

לשם השוואה, במסמך של המרכז למדיניות הגירה סיכמו את המצב המשפטי הקיים כיום באירופה לגבי החזרת סודנים. על פי המסמך, מדינות אירופה מחזירות לסודן מהגרי עבודה ומבקשי מקלט שבקשתם נדחתה “כדבר שבשגרה ובאופן רציף בשני העשורים האחרונים”. ברשימת המדינות שדיווחו על ביצוע הרחקה לסודן נכון לסוף 2017 ועוד בטרם המהפכה במדינה נכללות בין השאר אנגליה, בלגיה, הולנד, איטליה, יוון, אסטוניה, הונגריה, שבדיה ונורבגיה. לרשימה זו הצטרפו החל משנת 2018 דו”חות מטעם מדינות שקבעו בנוסף כי ניתן להרחיק דרפורים לחרטום, וביניהן אנגליה, דנמרק, אוסטרליה ובלגיה. עוד אומרים במרכז למדיניות הגירה כי דו”חות אלו אומצו באופן תקדימי בתור “נורמות משפטיות מחייבות” בשני פסקי הדין האחרונים של בתי המשפט הבכירים.

לסיכום קובעים במרכז למדיניות הגירה כי “המחקר המשווה מוכיח בצורה חד-משמעית” כי אין הצדקה גורפת למתן מעמד פליטות או מעמד מטעמים הומניטאריים למסתננים יוצאי חבל דרפור והרי הנובה. לאור זאת, במרכז ממליצים למשרד הפנים לחדול ממתן אשרות כאלו ללא בדיקה פרטנית, וכמו כן לבטל את האשרות שניתנו באופן קבוצתי.

עו”ד יונתן יעקובוביץ’ | באדיבות המצולם

עוד קובעים במרכז כי “אין כל הצדקה” לעיכוב המתמשך מצד המדינה בקביעת קריטריונים לבדיקת בקשות מקלט פרטניות של יוצאי אזורים אלה או לבקשות הדחייה מצדה בהליכים המתקיימים בבג”ץ. לדברי המסמך המצב בדרפור והרי הנובה “גם אם איננו יציב, נמצא במגמת שיפור כללי”. בכל מקרה, ולאור הפסיקות האחרונות, במרכז מדגישים כי “שאלה זו כלל אינה רלוונטית” לעניין הרחקה או זכאות למעמד של יוצאי אזורים אלו, לאור האפשרות להחזירם לחרטום על סמך המצב הנתון כיום, “ולא על סמך ספקולציות בנוגע ליציבות המשטר בעתיד”.

עו”ד יונתן יעקובוביץ’, מנהל המרכז למדיניות הגירה ישראלית, אמר בשיחה עם ‘מידה’ כי “רגע לפני שקמפיין זילות השואה והסחטנות נגד החברה הישראלית פורץ במלוא עוזו, חשוב לדעת כי אפילו בתי המשפט הבכירים באירופה מכירים בעובדות שכבר ידועות זמן רב – למרביתם המוחלט של המסתננים מסודן אין כל מניעה לחזור לארצם”.

לדברי יעקובוביץ’, “אין לנו התנגדות עקרונית לכך שבמסגרת הסכם הנורמליזציה ישראל תאפשר לחלקם לרכוש מקצועות שיאפשרו להם להתחיל בכבוד את המשך חייהם בארצם ואף לשקם אותה, בתנאי שזה יהיה מוגבל מאוד בזמן וברור לכולם כי בסוף התהליך הם שבים לארצם”. הוא הוסיף כי “בכל מקרה אין כל הצדקה להעניק להם מעמד גורף, ובוודאי שאין לאפשר לסודנים שמעורבים בפשיעה כולל כאלו שהרגו ואנסו אזרחים ישראלים, להמשיך ולהסתובב ברחובות ישראל. על משרד הפנים לפעול להעברתם המידית למשמורת עד להרחקתם מישראל”.




פורסם במקור

כתיבת תגובה