המשרד להגנת הסביבה הורה על פינויה של הרפסודה הלבנה עד אוקטובר השנה ● "הוקמה בים ללא היתרים ותוכניות, ומהווה פגיעה בסביבה החופית הרגישה של מפרץ אילת" ● יואב איגרא: "אמרו שנצא מהמים, אז אמרו. למה הם לא מדברים באופן חיובי על שיפוץ?”
המשרד להגנת הסביבה הוציא צו להסרת פגיעה בסביבה החופית למבנה "הרפסודה הלבנה" באילת. בהודעת המשרד שפורסמה השבוע (ג'), יום לאחר הפניית שאילתה בנושא מ'ערב ערב', נכתב כי: "לאחר שהוצאה התראה לבעלי המבנה ולאחר מתן זכות השימוע טרם הוצאת הצו. משלא בוצע אף לא השלב הראשון שנדרש בסיכום השימוע והתברר כי בעלי המבנה אינם מתכוונים לשתף פעולה, הוציא המשרד צו לפינוי המבנה מהים, לא יאוחר מ-31 באוקטובר 2021.
רני עמיר, מנהל היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית של המשרד להגנת הסביבה הסביר: "לאחר מספר התראות שהמשרד הוציא שלא בוצעו, אנו פועלים לפינוי מבנה 'הרפסודה הלבנה', המהווה פגיעה בסביבה החופית הרגישה של מפרץ אילת. לא נסכים למצב שבו מבנה בלתי חוקי מוצב בים, ונמלא את תפקידנו להחזיר את הים לציבור ולמצבו הטבעי ככל הניתן."
"פוגעת במערכות האקולוגיות במפרץ"
צו הסילוק שהוצא, בחתימת סמנכ"ל בכיר לאכיפה במשרד להגנת הסביבה יצחק בן דוד, דורש את הסרת המבנה על כל חלקיו מהים וכן נקיטת האמצעים הדרושים לשיקום הסביבה החופית על מנת להשיב את המצב בים לקדמותו – ללא עמודים, מתקנים וחלקים שונים, תוך הותרת הקרקעית טבעית ללא כל פסולת.
מבנה הרפסודה הלבנה ממוקם בים מחוץ לשובר הגלים המזרחי של המרינה באילת. הוא נבנה ללא היתר בנייה כנדרש וללא תוכנית תקפה החלה על השטח במקום זה.
המבנה מהווה פגיעה בסביבה החופית וגורם, בין השאר, לפגיעה במערכות האקולוגיות הטבעיות המתקיימות בסביבה החופית, לסיכון או נזק לבתי גידול של צומח או בעלי חיים ימיים ולרבייתם, וכן פגיעה בחזות הים הטבעי והייחודי ומבט מהחוף אל הים. כמו-כן המבנה מהווה סכנה לבטיחות כלי השיט, על פי חוות דעת של רשות הספנות והנמלים.
המשרד להגנת הסביבה מחויב לשמירה על הסביבה הימית והחופית, ויפעל ככל שיידרש על פי סמכויותיו, להסרת מפגעים הפוגעים בים ובסביבה החופית.”
איגרא: "מתפלא שבמשרד מחפשים כותרות"
בשיחה עם 'ערב ערב' הגיב השבוע איגרא להודעת המשרד: "אני מתפלא שמוסד מכובד כמו המשרד להגנת הסביבה מחפש כותרות. שמעתי על הנושא אתמול והבנתי שהאנשים האלה מחפשים כותרות".
הם טוענים שהתעלמתם מדרישת הפינוי שלהם בינואר
"נכון, התעלמנו כי אנחנו בתהליך תכנוני. רצינו לעשות שיפוץ אחרי הסערה והם לא נתנו לנו. אנחנו פועלים כיום להסדרת הרפסודה מבחינה תכנונית כוללת מול הוועדה המחוזית הוועדה לשמירת הסביבה החופית (ולחו"ף) ועיריית אילת והם מכניסים אותנו למצב בלתי אפשרי. הרפסודה הזו עומדת 40 שנה ולא היתה תלונה אחת עליה מבחינת איכות סביבה, אז אני לא מבין מה הם קפצו עלינו בגלל כשל בודד באחת הרגליים שנוצר בעקבות הסערה הגדולה במרץ שנה שעברה. הרפסודה היתה אטרקציה חשובה לאילת ולתיירות".
ואולי היא סיימה את תפקידה?
"ממתי הם נהיו מתכננים במקצוע? ממתי המשרד להגנת הסביבה הוא גוף תכנוני לקבוע אם היא סיימה את תפקידה"?
הם מדברים על שתי החלטות ולחו"ף ופסק דין שדחו את טענותיכם והורו על פינוי
"הם לא מעודכנים. הם טועים לחשוב שהולחו"ף והמחוזית נגדנו אבל זה לא נכון, אנחנו נמצאים מולם בהליכי הסדרה והם כן מעוניינים בהישארותה. הפליאה הגדולה שלי מאתמול היא מה הם רצים לעיתונות".
מאחר והם הודיעו כי בכוונתם לבצע פינוי בעצמם של הרפסודה מה בכוונתכם לעשות?
"אנחנו בייעוץ משפטי בעניין הזה ואל תתפלא אם יתברר כי הם שחררו את ההודעה שלהם מוקדם מידי. יכול להיות שהם יזכו בהליך בסופו של יום, אבל אני לא מאמין בכך. אמרו שנצא מהמים, אז אמרו. למה הם לא מדברים באופן חיובי על שיפוץ?”
מדוע ההסדרה מתעכבת כל כך הרבה זמן? יש תאריכים?
"תהליכים תכנוניים בישראל לוקחים הרבה זמן. אני לא רוצה לתקוף מוסדות תכנון, יש הבנות מול המחוזית והולחו"ף אבל לצערי אין כרגע תאריכים והקורונה לא עשתה לנו טוב. כרגע הנושא עבר לייעוץ משפטי".
"אין לאפשר זכויות בניה בתוך הים"
במהלך חודש דצמבר 2020 שקעה אחת מרגליה של הרפסודה הלבנה העוגנת במרינה בחוף הצפוני. היה זה במהלך ביצוען של עבודות תחזוקה להן נדרשה הרפסודה לאחר שספגה נזקים בסופה הגדולה בחודש מרץ אותה שנה. אלא שבעוד שבעלת הרפסודה, קבוצת איגרא, ביקשה לטענתה לבצע את התיקונים תחת היתר של המשרד לאיכות הסביבה, העירה הבקשה את המשרד מרבצו והובילה למכתב פינוי שהצליח להפתיע את יואב איגרא, שבכלל מקדם בימים אלו תכנית במהלך מתואם עם עירית אילת להפוך את הרפסודה לשטח מסחר והסעדה על המים, עם מקום להופעות זמר ישראלי. שיפוצה של הרפסודה אף הובא – כחלק מתכנונה המחודש של טיילת החוף הצפוני – לאישורה של וועדת המליאה במועצמת העירייה וזו אישרה את התכנית פה אחד בחודש פברואר.
כעת מגיעה תביעת המשרד לאיכות הסביבה וטורפת את הקלפים עבור הצדדים, שעה שבמשרד לאיכות הסביבה מבקשים לאכוף פסק דין שהוצא בבית המשפט המחוזי בשנת 2013 ושקבע כי יש להוציא את הרפסודה מהמים שעה שהיא עוברת על חוק התכנון והבניה בהעדר רישיון כדין.
במכתב ההתראה שנשלח לבעל הרפסודה, היזם והמלונאי יואב איגרא, דרש ממנו מנהל היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית במשרד להגנת הסביבה, רני עמיר, להכין בתוך 60 יום תכנית לפינוי הרפסודה הלבנה מהמפרץ. "הרפסודה הלבנה מוגדרת ככלי שיט אולם אין לה כושר שיט מזה זמן רב", נכתב, "יתרה מכך, בדיון בוועדה לשמירה על הסביבה החופית ( ולחו"ף) בתאריך 25.6.08 הבהיר נציג משרד התחבורה כי הרפסודה במיקומה הנוכחי מסכנת ומפריעה לפעילות עלי שיט קטנים היוצאים מהחוף הצפוני…הולחו"ף קבעה כי ניתן לקיים שימושים כגון מבנה זה (הכוונה למסחר והסעדה – א.נ), באזורים המאושרים לכך בסמוך לחוף ואין כל צורך המצדיק מיקומם דווקא בתוך מימי הים. כן סברה הוועדה כי אין מקום לאפשר מתן זכויות בניה בתוך הים. הוועדה קבעה בנוסף כי בחינת חזותה של הרפסודה כפי שהיא בנויה כיום וכפי שמציעה התכנית להכשירה, בעייתית והוועדה סבורה שאינה ראויה. לבסוף, קבעה הוועדה כי אישורה של תכנית המבקשת להקנות זכויות למבנה קבוע בתוך מימי הים, היה מקום שייעשה רק במקרה חריג, כאשר קיימת לכך הצדקה מיוחדת (למשל כאשר מדובר במנה התורם משמעותית לסביבה החופית וכאשר החיבור בינו לבין הים הוא מובנה והכרחי)".
עמיר מציין כי שני עררים שהוגשו כנגד החלטת הולחו"ף נדחו בוועדת המשנה לעררים שליד המועצה הארצית לתכנון ובניה עוד באוגוסט 2010, בנוסף, מציין המכתב את פסק דינו של בית המשפט המחוזי בבאר שבע שדן בעתירה מינהלית של הרפסודה הלבנה וקבע כי החלטות הולחו"ף ראויות וכי למעשה אין מקום למבנה זה בים. המשרד לאיכות הסביבה הורה לפיכך לרפסודה הלבנה להכין בתוך 60 יום מסמך לאישורו המתאר את האופן בו תפורק ותוצא מהים וקרקע הים שתחתיה תנוקה מכל פסולת. במשרד התריאו כי יש בכוונתם לפעול למיצוי המהלך במידה ולא יזכו לשיתוף פעולה.
רוצים להיות מעודכנים 24/7? הצטרפו לקבוצת הווצאפ של חדשות ערב ערב באילת
חדשות אילת והערבה – יום יום באילת