כך פועלים ציידי הנאצים להעמדת פושעי המלחמה הקשישים לדין

בעוד כחודש תעמוד על דוכן הנאשמים בהמבורג שבגרמניה אירמגרד פורכנר בת ה-96, בחשד שסייעה ברצח של יותר מעשרת אלפים יהודים בתקופת השואה. מי שלא תזכה לחזות ברדיפת הצדק ותביעת האשמה מהנאצית הישישה, זו ניצולת השואה רחל ג'ד, אשר השבוע – שלושה ימים לאחר שחתמה על מסמך ייפוי כוח עבור התביעה הגרמנית – נפטרה, והיא בת 99.

רחל ז"ל, שהתגוררה בנתניה, היא ניצולת מחנה הריכוז שטוטהוף שבו שימשה פורכנר כמזכירתו האישית של מפקד המחנה, ושבו נרצחו יותר מ-30 אלף יהודים – מתוכם כ-11 אלף בתקופתה כמזכירה. רחל ניאותה לחתום על המסמכים שמאפשרים לתביעה בגרמניה לדבר בשמה, מאחר שלדברי בנה, זיכרונה אמנם לא היה במיטבו בתקופה האחרונה, אולם את זוועות השואה היא זכרה היטב ומעולם לא שכחה.

רחל ג'ד ז"ל חותמת על מסמך ייפוי הכוח, צילום: אבנר אברהם

תופעת ציד נאצים קשישים והעמדתם לדין צברה תאוצה בשנים האחרונות, ובמיוחד מאז הרשעתו המפורסמת של איוון דמיאניוק על ידי בית המשפט בגרמניה בשנת 2011. דמיאניוק הורשע בסיוע ברצח 30 אלף יהודים בזמן ששירת כשומר במחנה סוביבור. נגד הפושע הנאצי הזקן לא הוצגה כל עדות שביצע בעצמו את מעשי הרצח, אולם פסק וגזר דינו ניתנו על סמך העובדה שהיה חלק ממערך ההשמדה הנאצי. בכך נוצר תקדים משפטי, אשר איפשר לעצור ולהעמיד לדין פושעים נאצים רבים עשרות שנים לאחר מעשי הזוועות, כשהם נמצאים בעשור התשיעי ואף העשירי לחייהם.

לאחרונה החליטה התביעה בגרמניה להעמיד לדין אדם בן 100 בחשד כי שירת כשומר במחנה הריכוז זקסנהאוזן שליד ברלין, שבו נרצחו כ-100 אלף יהודים, שמתוכם 3,500 בסיועו הישיר. לפני שלוש שנים הוסגר קשיש בשם יקיב פאליי מארה"ב לגרמניה, על מנת שיועמד לדין בגין שירותו כשומר במחנה הריכוז והעבודה טרווניקי בפולין, שבו עברו עשרות אלפי יהודים בדרך למותם, אולם הוא נפטר לפני שההליך המשפטי החל.

פורכנר היא עוד חוליה בשרשרת הפושעים הנאצים שעוד נותרו בחיים, שגרמניה מנסה ללכוד ולהעמיד לדין. מי שסייע לקראת תחילת המשפט בהחתמת שישה עדים, וביניהם רחל, על מסמך ייפוי הכוח שאמור לסייע בחקר האמת והצדק, הוא איש המוסד לשעבר אבנר אברהם, שבין היתר מרצה ופועל להנצחת זיכרון השואה. "במסגרת הקשרים שלי עם הגרמנים", הוא מספר, "הוזמנתי למינכן בעניין תערוכת אייכמן, ובין הדברים נשאלתי אם אוכל לסייע באיתור ניצולי שואה שיעידו במשפט, או לפחות יחתמו על ייפוי כח שמאפשר לתובע לדבר בשמם".

החתמת ניצולת שואה משטוטהופ טרום קורונה 2019, צילום: אבנר אברהם

על רקע שינוי המגמה בגרמניה, ולאור הפנייה שקיבל, אברהם פרסם ברשתות החברתיות קריאה לסיוע ונתקל בתגובות חמות ובלא מעט ניסיונות לעזרה. לצידן, הוא הותקף על ידי חלק מהגולשים בטענה שאין כל טעם לרדוף אחר אנשים מבוגרים, גם אם היו נאצים, וכי במעשיו הוא מעורר מחדש את השנאה והאנטישמיות כלפי היהודים.

"מי שעומד מאחורי היוזמה", הוא מדגיש בניסיון להשיב לטענות, "אלו גרמנים שרוצים לעשות צדק". לצד זה הוא מציין את החשיבות ההנצחתית שבמהלך, "אנחנו מדברים על נושא שלאט-לאט נשכח ונעלם. משפטים מתוקשרים כאלו מעוררים מחדש את הנושא גם בקרב הדור הצעיר, שפחות מכיר את סיפורי השואה. אגב, כולם מכירים את מחנה אושוויץ, אבל אני לא בטוח כמה נחשפו למחנה שטוטהוף. כעת, יותר אנשים יכירו את המחנה הקטן והאכזרי שבו נרצחו עשרות אלפי יהודים".

מייד עם פטירתה של רחל, עדכן אברהם את התובע הגרמני וביקש לברר אם המסמך שעליו חתמה עדיין יהיה קביל במשפט שייפתח בחודש הבא. לצערו תשובת התובע היתה שלילית, אולם אברהם לא אומר נואש. הוא מבקש מכל ניצול שואה שקשור להליך המשפטי שיפנה אליו בעצמו, או באמצעות ילדיו, על מנת להרחיב את מכסת העדים בניסיון להרשיע את הנאצית הקשישה על מעשיה. "למעשה, אנחנו מחיים מחדש את סיפור השואה. מבחינתי זו שליחות".



פורסם במקור

כתיבת תגובה